V uliciach mesta by malo v tomto roku pribudnúť takmer 600 nových stromov

25.02.2012 Prešov

Prešov 24. februára (TASR) - Prešovská samospráva, ktorá odštartovala vlani výsadbu stromov vo viacerých lokalitách mesta, plánuje v nej pokračovať aj v tomto roku. S obnovou stromových alejí začne v jarných mesiacoch.
Ako informovala hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová, od jesene minulého roka pribudli na sídlisku Sekčov dve stovky vysadených stromov. \"Druhou, už dokončenou časťou projektu je výsadba drevín na rekonštruovanom verejnom priestranstve pri nákupnom centre na sídlisku II. Na jeseň sme zasadili aj červenolistú slivku pri Kostole sv. Mikuláša, ktorá nahradila pôvodný strom, zlomený vlaňajšou letnou búrkou,\" doplnila hovorkyňa.
Podľa slov hlavného architekta mesta Vladimíra Ligusa, výsadba stromov bude v jarných mesiacoch tohto roka pokračovať medzi Kollmannovou záhradou a sídliskom II, obnovovať sa budú aj aleje na Kollárovej, Gorkého, Mojmírovej, Fučíkovej, Októbrovej ulici a ulici 19. januára.
\"Nové aleje budú vysadené tak, že na každej z uvedených ulíc pribudne iný druh stromov, týmto spôsobom bude mať každá z nich svoj charakteristický vzhľad, vlastnú variáciu zelene a celá lokalita bude krajšia vďaka pestrejšej výsadbe,\" podotkol Ligus. Na predmetných uliciach tak pribudne celkovo 340 drevín, ktoré nahradia pôvodné, prestarnuté, choré a poškodené jedince.
Ďalšou lokalitou plánovanej výsadby je Táborisko. \"Tu budú obnovované aleje na Krátkej, Dilongovej, Puškinovej, Hodžovej, Burianovej, ako aj na ulici Jána Hollého a Kapitána Nálepku,\" doplnil mestský architekt plány pre tento rok. Podľa predbežných odhadov by malo v tejto časti Prešova pribudnúť postupne 229 nových stromov.
 

Vyberte región

mark